Energie besparen

Besparing en duurzaamheid zijn momenteel populaire gespreksonderwerpen. Hoe krijgen we de energierekeningen lager? Wat kunnen we doen om beter voor onze leefomgeving te zorgen? De beste vraag die je jezelf kunt stellen is wat de beste manieren zijn om energie te besparen. Want waar we energie besparen, helpen we het milieu en dalen de rekeningen. Benieuwd op welke manieren je energie kunt besparen? Lees dan snel verder.

Investeer in een warmtepomp

De aanschaf van een (hybride) warmtepomp wordt steeds meer aangemoedigd. Sterker nog, vanaf 2026 is het zelfs de norm voor het verwarmen van je woning. Een warmtepomp is een hybride of volledig elektrisch verwarmingssysteem. Dit verwarmingssysteem is duurzamer dan de traditionele cv-ketel, omdat hij minder tot geen aardgas verbruikt. Een (hybride) warmtepomp bespaart dus enorm veel energie. Je verduurzaamt hiermee je woning, en je rekeningen dalen fors. Verder kun je deze verwarmingsoplossing op meerdere manieren voordelig aanschaffen. Ten eerste heb je Warmtepompvandezaak, waar je als werknemer gebruik kunt maken van jouw werknemersvoordelen om voordeliger een warmtepomp aan te schaffen. Ten tweede bestaan er verschillende subsidies die je kunt aanvragen, zoals de ISDE-subsidie. Ten derde kun je een vve Energiebespaarlening aanvragen. Ook als je geen werknemer bent zijn er dus mogelijkheden. Bekijk vooral alle warmtepompen voor de mogelijkheden.

Gebruik een kokend water kraan

Een kokend water kraan is duurzamer dan een fluitketel op het gasfornuis, water koker of warm water uit de hr-combiketel. Met de plannen om van het gas af te gaan is een kokend water kraan een duurzame keuze. Dat de kokend water kraam duurzaam is heeft meerdere redenen. Allereerst bespaar je gas wanneer je iets gaat koken in een pan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pasta, rijst of groenten. Daarnaast tap je met een kokend water kraan exact de hoeveelheid water die je nodig hebt. In tegenstelling tot een waterkoker, waar je meestal meer water in kookt dan je nodig hebt. Dat water moet je dan ook steeds weer opnieuw koken om er gebruik van te maken. Op die manier bespaar je met een kokend water kraan dus zowel energie als water. En heb je zonnepanelen, dan bespaar je al helemaal op energie en kosten. Bekijk alle kokend water kranen voor de mogelijkheden.

Maak slim gebruik van je boiler

Je kunt ook besparen op je boiler. Zo staat een boiler normaliter ingesteld op ongeveer 80 graden Celsius. Je kunt de temperatuur verlagen naar 60 graden. Hier merk je zelf niks van, maar hiermee bespaar je tot wel 80 kWh per jaar. Zet hem alleen nooit lager dan 60 graden. Dit omdat je onder de 55 graden Celsius risico loopt op Legionella. Deze bacterie overleeft namelijk tot 55 graden. Verder wordt er geadviseerd om als je lang van huis bent, bijvoorbeeld voor vakantie, je boiler uit te zetten. Dit is geen grote besparing, maar alle beetjes helpen. Houd er trouwens wel rekening mee dat je dan na de vakantie de leidingen doorspoelt en de boiler goed laat opwarmen. Dit ook in verband met het risico op legionella. Bekijk alle boilers voor de mogelijkheden.

Zorg dat je huis goed geïsoleerd is

Een goed geïsoleerd huis bespaart enorm veel energie. In een goed geïsoleerde woning wordt de warmte namelijk beter vastgehouden. Dit betekent dat jouw verwarmingssysteem minder hard hoeft te werken om het huis op te warmen, waarmee je dus energie bespaart. Warmte verlaat het huis vooral via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Aan de hand van een warmtecamera kun je zien op welk van die plekken jouw huis nog isolatie nodig heeft. Weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan vooral even het artikel “Je huis isoleren: waar moet ik beginnen?”.

Moeiteloos besparen met Comfortsaver

Een simpele manier om wat extra energie (en water) te besparen is Comfortsaver. Douchen kost veel water en energie. Dus als je daar op kunt besparen zonder per se korter te douchen, is het zeker handig om dat te doen. Comfortsaver biedt jou de mogelijkheid om tot wel 30% energie en 50% water te besparen per douchebeurt. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is het te bestellen en gemakkelijk te installeren. Daarna hoef je alleen nog maar te genieten van de dalende rekeningen!

Er zijn dus verschillende manieren waarop je energie kunt besparen. De ene op grotere schaal en de andere op een kleinere, maar alle beetjes besparing zijn mooi meegenomen. Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan vooral contact op met een van onze experts. Zij denken graag met je mee!