Veel gestelde vragen

Vragen m.b.t. de warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat je huis verwarmt zonder (of met minder) gas. De warmtepomp haalt namelijk water uit een bodem, buitenlucht of grondwater en geeft deze af aan het verwarmingssysteem in de woning.

Een warmtepomp gebruikt stroom, maar is wel efficiënter dan een volledig elektrische verwarming. Daarnaast is de CO2 uitstoot veel lager dan bij een cv-ketel.

Een warmtepomp zet energie uit zijn omgeving om in nuttige warmte. De energie uit zijn omgeving is de bron. De bron kan de buitenlucht zijn of de bodem. Dit gebeurt met een vergelijkbaar principe als die van een koelkast. Waar de koelvloeistof in de koelkast gebruikt wordt om te koelen, wordt in een warmtepomp de vloeistof gebruikt om te verwarmen in de zomer en te koelen in de winter. De Elga Ace is een lucht/water
warmtepomp die energie haalt uit de buitenlucht.

Hoeveel gas en geld bespaar ik met een (hybride) warmtepomp?

Het is lastig om een exact percentage of bedrag te benoemen, dit hangt namelijk af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van je huis, de isolatie, het energieverbruik, de energie-efficiëntie van de warmtepomp en de energieprijs.

Over het algemeen kan een warmtepomp aanzienlijk meer besparen ten opzichte van traditionele verwarmingssysteem die op gas werken.

Een lucht-water warmtepomp kan gemiddeld 40-50% besparen ten opzichte van een gasgestookte ketel, terwijl je met een grondgebonden warmtepomp meer kan besparen, denk hierbij aan 50-60%.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Je terugverdientijd ligt aan verschillende factoren, denk hierbij aan;

 • Installatiekosten: de investering van een warmtepomp kan variëren, afhankelijk van het type warmtepomp, grootte van je huis en de bestaande infrastructuur. Grondgebonden warmtepompen zijn wat duurder dan lucht-water warmtepomp.

 • Energieprijzen: de prijzen met betrekking tot elektriciteit en gas kunnen variëren en dit heeft invloed op jouw terugverdientijd. Als de energieprijzen stijgen, zal de warmtepomp sneller zijn investering terugverdienen.

 • Subsidies & financiële aspecten: in Nederland kan je subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte van deze ISDE-subsidie hangt van het soort warmtepomp af en het vermogen.

  • Voor een (hybride) warmtepomp op buitenlucht is het subsidiebedrag tussen de €1.950 en €3.000.

  • Voor een volledige lucht/water-warmtepomp is het subsidiebedrag tussen de €1.950 en €3.000.

Hoeveel geluid maakt een (hybride) warmtepomp?

Er zijn natuurlijk verschillende soorten warmtepompen en elk type maakt een andere hoeveelheid geluid. Wel zijn er twee verschillende soorten units.

 • Buitenunit: De buitenunit van een (hybride) warmtepomp produceert gemiddeld 31-42 dB op 5 meter. Dit kan je vergelijken met het aanslaan van een airco-installatie of een oude koelkast.

 • Binnenunit: De binnenunit maakt weinig geluid, meestal nog minder dan de CV-KETEL-ketel. Het geluid wat de binnenunit maakt ligt onder de 30 dB.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen.

 • Energiezuinig: Een warmtepomp gebruikt hernieuwbare energiebronnen, zoals de warmte in de lucht, bodem of grondwater. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen kan een warmtepomp energiebesparingen opleveren, dit resulteert in lagere energiekosten.

 • Weinig onderhoud: Over het algemeen vereisen warmtepompen minder onderhoud in vergelijking met ander verwarmingssystemen. Regelmatig controle en reiniging van de ventilatoren en filters is meestal voldoende om de warmtepomp goed te laten blijven werken.

 • Milieuvriendelijk: Een warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen en geen verbranding van fossiele brandstoffen. Hierdoor stoot het minder CO2 en andere stoffen uit. Dit zorgt voor een positieve bijdrage aan het milieu.

 • Lagere kosten op lange termijn: Hoewel de aanschafprijs van een warmtepomp meestal hoger ligt dan een traditioneel verwarmingssysteem, liggen de kosten op lange termijn aanzienlijk lager. Dit komt door de hogere energie-efficiëntie en lage onderhoudskosten.

 • Koeling en verwarming: Een warmtepomp kan gebruikt worden om te verwarmen en om te koelen. Door de omkeerbare werking van de warmtepomp wordt de warmte uit een ruimte onttrekt en naar buiten afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de ruimte gekoeld wordt. Dit betekent een multifunctioneel systeem voor het hele jaar.

Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom. Hierdoor ben je een stuk goedkoper uit per jaar. Een warmtepomp in combinatie met een buitenunit bespaart jou namelijk 710 tot 1.170 euro per jaar. Dit is wel afhankelijk van de energieprijs.

Werkt een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen?

Jazeker, je zet met een warmtepomp en zonnepanelen een stap richting fossielvrij leven. Je gebruikt namelijk minder of zelfs helemaal geen aardgas meer. Een warmtepomp werkt op stroom, dit resulteert in meer stroomverbruik. Maar met zonnepanelen kun je je eigen stroomopwekking. Dit is voordeliger dan stroom via de energieleverancier.

Is een warmtepomp rendabel zonder zonnepanelen?

Ja, een warmtepomp zonder zonnepanelen is wel rendabel. Wel is het zo dat de combinatie met zonnepanelen het voordeligst is.

Wat verbruikt een warmtepomp aan stroom per jaar?

Het verschilt heel erg in verbruik per warmtepomp. Gemiddeld ligt het verbruikt op 2000 tot 3000 kWh per jaar. Maar let op, dit is afhankelijk van het type warmtepomp en de grootte van de woning.

Moet ik mijn cv-ketel vervangen?

Nee jouw cv-ketel blijft, maar brandt 40 tot 70% minder. Hierdoor heb je minder gas en CO2 verbruik. Een voordeel hiervan is dat de warmtepomp deels het werk van de cv-ketel overneemt. Dit resulteert dat de cv-ketel langer meegaat.

Verbeter ik mijn energielabel door middel van een (hybride) warmtepomp?

Ja je energielabel kan tot 2 niveaus omhooggaan. Een positieve bijkomstigheid hiervan is dat jouw huis stijgt in waarde door een hoger energielabel.

Wat is de levensduur van een (hybride) warmtepomp?

De verwachte levensduur van een (hybride) warmtepomp bij normaal gebruik is 15-20 jaar.

Ben ik verplicht om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen?

Nee dat ben je niet. Maar vanaf 2026 gaat dit veranderen. Je bent namelijk vanaf 2026 verplicht als je jouw cv-ketel gaat vervangen minimaal een (hybride) warmtepomp te installeren. Op deze verplichting komen wel een aantal uitzonderingen.

 • Bij een terugverdientijd van langer dan 7 jaar.

 • Wanneer de buitenunit niet binnen de geluidsnorm kan worden geplaatst.

 • Voor gestapelde gebouwen en monumenten.

 • Als de woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing wordt aangesloten, zoals een warmtenet.

Hoe werkt een warmtepomp in de winter?

Zelfs in de wintermaanden zit er warmte-energie in het water, de lucht en de bodem. Want een warmtepomp kan warmte ook bij temperaturen tot -20°C onttrekken om jou te voorzien van energie.  De warmtepomp moet wel harder werken onder zeer koude temperaturen. Hierdoor verbruikt de warmtepomp meer energie, waardoor het rendement iets lager ligt.

Wat is een all-electric warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp is een warmtepomp die zelfstandig alle verwarming en warm water voor jouw woning geeft. Dit is een goede keuze als jouw woning goede isolatie heeft en je op lage temperatuur kan verwarmen. De warmtepomp haalt zijn warmte en vaak koeling uit de bodem, ventilatielucht en/of buitenlucht.

Hoeveel stroom verbruikt een all-electric warmtepomp?

Hoeveel stroom een warmtepomp verbruikt, hangt af van het rendement van de warmtepomp en de hoeveelheid gas die je bespaart. Een warmtepomp onttrekt het grootste deel van de geleverde warmte uit de bodem, ventilatie- of buitenlucht. Een warmtepomp kan tot wel vijf keer meer warmte geven, dan deze aan stroom verbruikt.

De hoeveelheid stroom die de warmtepomp verbruikt hangt af van de brontemperatuur en de temperatuur van het afgiftesysteem. Een all-electric warmtepomp kan voor verwarming tegenwoordig al een rendement (COP) van ca 5 halen.

Gemiddeld kan je stellen dat je voor het besparen van 1 kuub aardgas ca 2 kWh stroom nodig hebt. De kostprijs van warmte uit een warmtepomp is gemiddeld ca 50% lager dan warmte uit aardgas.

Dus als je 1000 M3 aardgas voor verwarming verbruikte zal je ca 2000 kWh extra stroom verbruiken.
Het tapwater maakt een warmtepomp met een wat lager rendement, ca 3,3, per gebruikte kuub aardgas moet je hiervoor ca 3 kWh rekenen.

Hoeveel geluid maakt een all-electric warmtepomp?

Het geluid van een warmtepomp scheelt per soort en opstelplek.
Een warmtepomp op de bodem is buiten niet hoorbaar. Het binnen-geluid is vergelijkbaar met een cv-ketel-ketel.

Binnen opgestelde monoblock warmtepompen zijn buiten vaak niet te horen, maar kunnen bij onkundige installatie voor overlast zorgen. Warmtepompen met buitenunit maken vaak meer geluid, de opstelplek kan hier van grote invloed zijn.

Voor het geluidsniveau van een warmtepomp met buitenunit gelden sinds 2021 strenge(re) eisen. Laat je vooraf informeren door een vakkundige installateur en bespaar jezelf en de buren geluidsoverlast.

Hoe vraag ik subsidie voor mijn (hybride) warmtepomp aan?

Met jouw factuur kun je zelf een subsidie aanvragen bij het RVO. Wij hebben een handleiding ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je makkelijk de subsidie voor een hybride warmtepomp kunt aanvragen. Deze handleiding kun je vinden via deze link.

Wat zijn de afmetingen en het gewicht van een (hybride) warmtepomp?

De afmeting van de kleine binnen-unit is ongeveer zo groot als een schoenendoos (+/- 15kg) en de buitenunit als een grote koffer (+/- 40-70kg).

Hoe lang duurt het voordat ik mijn warmtepomp in huis heb?

De hele looptijd van aanvraag tot installatie is ongeveer 3 á 4 maanden.

Wat is de garantie op een warmtepomp?

De garantie op de (hybride) warmtepomp zelf bedraagt 2 tot 7 jaar afhankelijk van het merk.

Bezorging & afhalen

Kan ik de (hybride) warmtepomp ook afhalen?

Ophalen is mogelijk tijdens kantooruren, op onze vestiging in Dordrecht:

Aventurijn 204

3316 LB Dordrecht

Het maken van een afspraak is hierbij aan te raden, om lang wachten te voorkomen. Bel hiervoor met: 088-1661750.

Wat is jullie levertijd?

De hele looptijd van aanvraag tot installatie is ongeveer 3 á 4 maanden.

Leveren jullie ook aan België?

Wij leveren ook aan België!

Betalen

Hoe kan ik betalen?

 • iDEAL

 • Visa

 • MasterCard

 • Bancontact

 • Giropay

 • Maestro

 • Bankoverschrijving

Retourneren

Er is iets mis met mijn warmtepomp, wat nu?

Wanneer er iets mis is met je warmtepomp of boiler verzoeken wij je om contact op te nemen. Dit kan via ons contactformulier: https://www.hybridegigant.nl/klantenservice/. Je kan ook direct bellen naar: 088-1661750.

 

Kan ik mijn warmtepomp retour sturen?

Je kunt je bestelling tot 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden annuleren. Na de annulering heb je nog 14 dagen om het product retour te sturen. Je krijgt dan het volledige orderbedrag teruggestort op je rekening. Alleen de kosten voor het retourneren van het product naar de webwinkel zijn voor eigen rekening. Indien je gebruik maakt van het herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en in de originele staat en verpakking aan Boilergigant geretourneerd moeten worden.

Om gebruik te maken van dit recht kun je contract met ons opnemen via info@hybridegigant.nl. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag beginnen 14 dagen na aanmelding van het retour terugstorten.