ISDE voor jouw nieuwe (hybride) warmtepomp

Vanaf 2026 is de (hybride) warmtepomp de norm. Met een warmtepomp verduurzaam je namelijk jouw woning, wat bijdraagt aan het uiteindelijke doel om ons verbruik van aardgas te verlagen. De aanschaf is best een investering, maar gelukkig kun je gebruikmaken van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Wij leggen je graag uit hoe dit precies werkt.

Op deze pagina:

  • Voorwaarden warmtepomp
  • Voorwaarden installatie

  • Voorwaarden subsidie aanvragen

  • Meldcode van jouw nieuwe (hybride) warmtepomp

  • Wijziging voorwaarden energielabels

  • Hoeveel subsidie krijg je?

  • Documenten en gegevens bij je aanvraag

  • Contact met een expert

Voorwaarden warmtepomp

Het is aan te raden om alle voorwaarden zorgvuldig door te nemen voordat je jouw aanvraag indient. Op die manier ben je namelijk zo goed mogelijk voorbereid en weet je zeker dat alles in orde is. De belangrijkste voorwaarden voor de aanvraag van de ISDE-subsidie zijn:

  • De warmtepomp dient nieuw te zijn. Er wordt geen subsidie toegekend aan een gebruikt toestel, zoals bijvoorbeeld een tweedehands warmtepomp.

  • De warmtepomp dient gebruikt te worden voor het verwarmen van de ruimte of het tapwater. Wil je subsidie voor een warmtepompdroger? Dan is dat helaas niet mogelijk.

Voldoe je aan de bovenste twee criteria, dan kun je door naar de onderstaande voorwaarden:

Voorwaarden installatie

  • De warmtepomp wordt eerst geïnstalleerd, hierna vraag je subsidie aan.

  • Het gehele installatieproces wordt uitgevoerd door een installatiebedrijf. Deze installatie mag je niet zelf uitvoeren. Uiteraard kun je hiervoor gebruik maken van onze installatieservice. Je kunt hiervoor ook vrijblijvend een offerte opvragen.

  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd in een woning met een bouwjaar vóór 1 januari 2019. Kun je aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk vóór 1 juli 2018 is aangevraagd, is dat ook voldoende.

Voorwaarden subsidie aanvragen

  • De subsidie dient binnen 24 maanden na de installatie van de warmtepomp aangevraagd te worden.

Voldoe je aan alle bovengenoemde voorwaarden? Dan kun je jouw subsidie gemakkelijk aanvragen via Mijn RVO.

Meldcode van jouw nieuwe (hybride) warmtepomp

In de meldcodelijst vind je alle warmtepompen die zijn goedgekeurd en dus in aanmerking komen voor de ISDE. Daarom is het belangrijk dat wanneer je een warmtepomp gaat uitzoeken, je hem ook even opzoekt in deze lijst. Een handige tip hiervoor is om CTRL + F in te drukken in de meldcodelijst en vervolgens de warmtepomp in te typen die je zoekt. Hier kunnen dan twee scenario’s uit volgen:

De warmtepomp staat wel op de lijst

Dat is mooi. Dan kun je de aanvraag namelijk indienen en hier de meldcode van de desbetreffende warmtepomp aan toevoegen.

De warmtepomp staat niet op de lijst

Geen zorgen, je kunt in dit geval alsnog de subsidie aanvragen. Zorg er in dit geval wel voor dat je de productbeschrijving en technische documentatie meestuurt met je aanvraag. Houd er wel rekening mee dat er een mogelijkheid is dat je wordt afgewezen. Het komt namelijk wel eens voor dat een warmtepomp die niet in de lijst staat, ook niet voldoet aan de gestelde eisen.

In de onderstaande pdf-bestand vind je de meldcodelijst:

ISDE-Meldcodelijst

Wijziging voorwaarden energielabels

De warmtepomp die je uitkiest moet, voor de aanvraag van deze subsidie, ook voorzien zijn van het juiste energielabel. Wanneer je ná 1 januari 2024 een warmtepomp koopt, dient deze minimaal een energielabel van A++ te hebben. Gelukkig hebben de meeste toestellen dit label wel. Heb je in 2023 een warmtepomp gekocht die een lager energielabel heeft dan dit, maar laat je deze wel in 2024 installeren? Dan kun je ook nog subsidie krijgen. Voor de aanvraag is het handig om dit te weten:

  • Wanneer je jouw warmtepomp hebt gekocht en geïnstalleerd ná 1 januari 2024, dan kun je de meldcode opzoeken in de eerdergenoemde meldcodelijst.

  • Wanneer jouw warmtepomp vóór 2024 is geïnstalleerd maar niet langer dan 24 maanden geleden, dan gebruik je de meldcodelijst niet. Dan zet je meldcode ‘overig’ neer.

Hoeveel subsidie krijg je?

Voor een (hybride) warmtepomp ontvang je standaard een minimumbedrag van €500,- aan subsidie. Het hangt van jouw type warmtepomp af hoeveel subsidie je daar nog bovenop ontvangt. Heb je al een warmtepomp op het oog? Dan kun je in de meldcodelijst kijken wat het voorgestelde subsidiebedrag is.

Heb je nog geen idee welke warmtepomp het gaat worden of vind je hem niet terug op de lijst? Dan kun je deze handige rekentool gebruiken om toch een beeld van het bedrag te krijgen.

Wat ook handig is, is om na te gaan of je binnen 24 maanden ook nog gaat isoleren. In dat geval verdubbelt jouw subsidiebedrag namelijk voor de isolatiemaatregel. Let er wel op dat de 24 maanden ingaan zodra de eerste maatregel is uitgevoerd.

Documenten en gegevens bij je aanvraag

Wanneer je de ISDE-subsidie gaat aanvragen voor jouw (hybride) warmtepomp, dien je deze gegevens aan te leveren:

  • De meldcode van de warmtepomp die je hebt aangeschaft. Staat jouw warmtepomp niet in de meldcodelijst? Dan geef je de productbeschrijving en technische documentatie door.

  • Een omschrijving van de warmtepomp waar het typenummer en de naam van het merk (of de fabrikant) in staan.

  • De factuur en het betaalbewijs. Hierop dient de datum van aanschaf te staan, maar ook het bedrag en de datum van de betaling(en).

  • De installatiedatum.

  • Het adres van de woningeigenaar en van het installatiebedrijf en/of de leverancier. Hierbij dien je ook de naam en het telefoonnummer van de contactpersoon van dit installatiebedrijf aan te leveren.

Contact met een expert

Zoals je ziet komt er best veel informatie kijken bij zo’n subsidie. Heb je hier nog vragen over of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Zij staan namelijk graag voor je klaar via de chat, mail en telefoon