Wetgeving warmtepomp

De (hybride) warmtepomp wordt 2026 de standaard voor het verwarmen van jouw woning. Daarom is het handig om vast meer te weten over deze duurzame verwarmingsoplossing. Hierbij hoort natuurlijk ook een stukje wetgeving. Lees dus vooral verder voor meer informatie over de wetgeving rondom warmtepompen, subsidiemogelijkheden en meer.

Huidige wetgeving warmtepomp

In de huidige wetgeving is de (hybride) warmtepomp nog niet de norm, maar je moet bij veranderingen in en aan jouw woning wel voldoen aan de energienormen die momenteel gelden. Wil je bijvoorbeeld meer dan 25% van je huis renoveren? Dan moet je rekening houden met de zogeheten minimumwaarde hernieuwbare energie. Deze minimumwaarde kun je berekenen aan de hand van een rekentool. Daarnaast kan het ook zijn dat je niet veel wil renoveren, maar slechts je verwarmingsketel wil vervangen. Op dit moment hoef je nog niet over te gaan op een (hybride) warmtepomp. Echter is dit wel een verstandige investering ten opzichte van een nieuwe ketel. De verplichting van de warmtepomp geldt namelijk vanaf 2026, en het kabinet is al bezig met het stellen van hogere eisen aan de efficiëntie van jouw verwarmingsinstallatie. Daarnaast is de (hybride) warmtepomp vele malen duurzamer dan een cv-ketel. Is jouw verwarmingsinstallatie dus aan vervanging toe? Dan is het sowieso verstandig om vast een warmtepomp te overwegen.

Wanneer is een warmtepomp verplicht?

Vanaf 2026 is de (hybride) warmtepomp dus verplicht. Dit betekent niet dat je per 1 januari 2026 direct een warmtepomp in huis moet hebben, maar wel zodra de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is. Een uitzondering hiervan is de nieuwbouw, monumentalen panden, etc. Bij nieuwbouw is het vanaf 2023 namelijk al verplicht om minstens een hybride warmtepomp te hebben. De verplichting van deze duurzame verwarmingsoplossing komt voort uit een nieuw pakket aan klimaatregelingen dat het kabinet heeft opgesteld. Het doel van deze verplichting is dat er tegen 2030 rond 1 miljoen (hybride) warmtepompen zijn geplaatst in bestaande woningen, wat dus bijdraagt aan een beter milieu.

 

 

Krijg ik subsidie?

Een warmtepomp is best een investering, maar gelukkig bestaan er verschillende subsidies en leningen. Zo heb je bijvoorbeeld de ISDE-subsidie en de leningen van het warmtefonds voor particulieren en VVE's . Hoeveel subsidie je krijgt op jouw (hybride) warmtepomp hangt af van meerdere factoren. Denk hierbij aan factoren als het type warmtepomp en het vermogen. Of je een lening via het warmtefonds kan krijgen hangt af van jouw persoonlijke situatie of de situatie van jullie VVE. Bekijk vooral het artikel over subsidie- en leenmogelijkheden van de Rijksoverheid voor meer inhoudelijke informatie. Tot slot kun je als werknemer ook op voordeligere wijze een warmtepomp aanschaffen. Je kunt via Warmtepompvandezaak namelijk gebruikmaken van jouw werknemersvoordelen. Ben je geen werknemer, dan  is het kijken naar subsidies en leningen zeker de moeite waard.

 

 

 

 

Welke warmtepompen zijn beschikbaar?

Vanaf 2026 (en in de nieuwbouw nu al) dien je dus ten minste een hybride warmtepomp in huis te hebben. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om volledig elektrisch te gaan. Dat is namelijk nog duurzamer. Hieronder vind je alle beschikbare variaties van warmtepompen:

  • Hybride warmtepomp: aan te sluiten op jouw cv-installatie. Het systeem bepaalt zelf wat op een bepaald moment de meest zuinige en haalbare optie is (gas of elektriciteit). De types zijn de lucht – water warmtepomp en de ventilatielucht warmtepomp.
  • Volledig elektrische warmtepomp: vervanging van jouw cv-installatie. Dit is duurzamer omdat je hiermee volledig aardgasvrij bent. Het type is een lucht – water warmtepomp, maar dan volledig elektrisch.
  • Geothermische warmtepomp: behaalt het hoogste rendement maar moet wel via grondboringen worden geïnstalleerd. Het type is een grond – water warmtepomp.

Meer weten over de verschillende soorten warmtepompen? Bekijk dan het artikel “Wat is een warmtepomp?" en leer meer over de verschillende types.

Dus is jouw verwarmingssysteem toe aan vervanging? Ga dan meteen voor een (hybride) warmtepomp. Hiermee help je het klimaat én je eigen portemonnee. Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Twijfel dan niet om contact  op te nemen met een van onze experts. Zij staan met veel plezier voor je klaar!

 

 

Stiebel Eltron lucht-water warmtepomp verkrijgbaar bij Hybridegigant

Hybride lucht-water warmtepomp met CV-ketel

1. Buitenunit (zuigt licht van buiten aan)
2. Binnenunit
3. CV-ketel
4. Radiatoren en/of vloerverwarming
5. (Warm) water

De hybride lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, het kan een combinatie zijn van een buitendeel en een binnendeel of enkel uit een buitendeel. De energie die de pomp opwekt wordt gebruikt om het cv-water op te warmen, wat dus zorgt voor de verwarming. De variant wordt gebruikt voor de basis verwarming, maar als er op koude dagen meer verwarming nodig is dan zal de cv-ketel mee gaan draaien en doen zij het samen. De cv-ketel zorgt voor warm water. Verder is dit type erg makkelijk te plaatsen, en liggen de installatiekosten dus een stuk lager.

Atag warmtepomp vind je bij Hybrideggiant

Hybride ventilatielucht warmtepomp

1. Ventilatielucht van binnen
2. Warmtepomp
3. CV-ketel
4. (Warm)water
5. Radiatoren en/of vloerverwaming

De hybride ventilatielucht warmtepomp vervangt de mechanische ventilatie en haalt warmte uit de lucht via de bestaande ventilatiekanalen dat wordt afgezogen uit de woonkamer, badkamer en toilet in jouw huis en verwarmt hiermee dus jouw huis. Deze variant kan het gehele jaar worden gebruikt en helpt daarnaast de cv-ketel bij het warm houden van je huis. De energie uit de warme vervuilde lucht wordt gebruikt voor de verwarming.

Vervolgens wordt de afgekoelde en vervuilde lucht via de speciale geïsoleerde afvoerbuis het huis uit geblazen.

 

Volledig elektrische lucht-water warmtepomp

1. Buitenunit (zuigt lucht van buiten aan)
2. Warmtepomp
3. (Warm)water
4. Radiatoren en/of vloerverwarming

De grond – water warmtepomp haalt warmte uit de bodem of het grondwater en zet dit om in een temperatuur die bruikbaar is voor de verwarming van jouw huis en water. Als je huis goed geïsoleerd is dan is de water-water warmtepomp een uitkomst, omdat deze variant met lage temperaturen werkt en de temperatuur uit de bodem constant rond de 12 graden Clesius ligt. Dit maakt namelijk het rendement wat hoger dan andere pompen en zorgt dus voor minder energieverlies. Maar het nadeel is wel dat de kosten voor het boren van de bron hoog zijn.

Grond-water warmtepomp

1. Bodemwarmte
2. Warmtepomp
3. (Warm)water

De grond – water warmtepomp haalt warmte uit de bodem of het grondwater en zet dit om in een temperatuur die bruikbaar is voor de verwarming van jouw huis en water. Als je huis goed geïsoleerd is dan is de water-water warmtepomp een uitkomst, omdat deze variant met lage temperaturen werkt en de temperatuur uit de bodem constant rond de 12 graden Clesius ligt. Dit maakt namelijk het rendement wat hoger dan andere pompen en zorgt dus voor minder energieverlies. Maar het nadeel is wel dat de kosten voor het boren van de bron hoog zijn.